marți, 27 septembrie 2011

Tips & Tricks - Prezenta Online

Ai un hobby pe care vrei să-l transformi într-o afacere dar dispui de puține resurse financiare pentru a-ţi desfășura activitatea într-un spațiu închiriat? Nimic mai simplu! Poți profita de mediul online, care îți oferă nenumărate oportunități, pentru a-ți face simțită prezența pe piață.

Pentru început ai nevoie de un blog. Şi, cum am stabilit deja că nu dispui de resurse financiare pentru a-ți achiziţiona propriul domeniu pentru blog, vei folosi o platforma care îți permite crearea unui blog gratuit (BloggerWordpress, etc.). E simplu și nu ai nevoie de cunoștințe în domeniul programării. 

De ce ai nevoie de blog? Poți să interacționezi cu clienții, poți să postezi despre tine, despre procesul de fabricație, astfel aduci cititorii mai aproape de tine și de ceea ce faci tu. Aceștia îţi pot adresa întrebări la care pot primi răspunsuri. E mult mai ușor şi pentru tine, întrucât toți cititorii vor avea acces la întrebările respective, precum și la răspunsurile tale, deci nu va mai fi nevoie să dai aceleași explicaţii de nu știu câte ori. Astfel, blogul te ajută sa-ți faci cunoscute produsele și să le vinzi. 

Mai ai nevoie și de un magazin online. Aici ai doua opțiuni:
  • poți utiliza o platformă deja existentă (BresloCrafty) - îți poţi crea foarte ușor un magazin online cu numele pe care ți l-ai ales. Un avantaj pe termen scurt este faptul că nu te costă foarte mult pentru început (pe Breslo taxa este 10 lei/lună, dacă nu mă înșel, sau atât era ultima dată când am plătit-o eu; ai prima lună gratuit, de probă, plus reducere dacă plătești mai multe luni o data). Un alt avantaj ar fi că, dacă știi să te promovezi și produsele tale sunt o noutate printre utilizatorii Breslo sau sunt diferite, poți avea clienți din prima lună. Un dezavantaj, din câte am auzit, ar fi faptul că plata se procesează uneori destul de greu, astfel că te poți trezi cu magazinul închis până se confirmă plata. 
  • îți poți achiziționa un domeniu (.ro sau .com sau .org, etc...) - este mai scump, dar îl ai pe viață (cel puțin pe cele cu .ro). Avantaje: este al tău pentru totdeauna (dacă mâine crapă platforma Breslo, ți-ai pierdut magazinul pe care îl ai acolo și potenţialii clienți pe care ți-i aduce); poți să-ți schimbi domeniul de activitate dacă în viitor vrei sa faci altceva, singura condiţie ar fi să alegi un nume general pentru magazinul tau (ex: Veronique's Boutique - este un nume care permite mai multe activități, nu doar comercializarea de bijuterii sau haine). Dezavantaje: destul de scump pentru o investiție iniţială, mai ales dacă nu dispui de foarte mulţi bani, așa cum am stabilit. 

Ţi-ai făcut un blog și ai început să postezi, ți-ai făcut și un magazin online unde, cei interesați, pot plasa comenzi. Pentru a nu vinde doar prietenilor, trebuie să te faci cunoscut, să-ți faci cunoscut produsul/ produsele pentru a vinde. Pentru asta, poți apela la:
  • rețelele sociale: Facebook (FB), Twitter, Google+ (G+), etc. Îți faci un cont (este simplu și gratuit) și o pagină care să reprezinte produsele tale, apoi începi să-ți faci prieteni. Postezi despre produsele tale, postezi link-uri către articolele de pe blog, astfel mai multe persoane vor ști cu ce te ocupi și vei câștiga clienți. Atenție însă, rețelele sociale dau dependenţă! Nu-ți petrece foarte mult timp pe FB sau Twitter. Mai bine folosești timpul acesta pentru a mai crea o pereche de cercei, o rețetă de săpun sau o eșarfă. Știu că este o jucărie interesantă și trebuie să înveți s-o folosești, dar amintește-ți că timpul tău este prețios. 
  • blogosfera feminină: găsește câteva bloguri care au un număr mare de follow-eri (persoane interesate) şi propune-le să găzduiască un giveaway pe care să-l sponsorizezi tu, cu produsele create de tine. Pune câteva condiții de bun simț: participanții să-ți urmărească blogul (eventual şi pagina de FB), iar câștigătoarea să posteze pe blogul personal sau să-ți trimită un e-mail (dacă nu are blog) cu review-ul produselor pe care le-a câștigat, e-mail pe care tu îl vei putea transforma într-o postare pe blog. E cel mai sigur mod de a-ţi face cunoscute produsele și de a câștiga clienți. 
Cam atât despre prezența online. Sper că v-a fost de folos articolul. 


Voi ce alte metode de promovare online folosiți? Care dintre metodele enumerate mai sus a fost cea mai eficientă pentru voi?


*Prezentul articol nu a fost sponsorizat de nici una dintre platformele enumerate. Textul îmi aparține integral, sursa imaginilor (unde a fost cazul) este precizată. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu