luni, 15 august 2011

"Artistul" de luni - Jovis Homemade Beauty

Azi, in zi de sarbatoare (La multi ani, Maria, Marin, Mariana, etc.), poposim la Ioana (aka Joviska), creatoare de sapunuri din ingrediente 100% naturale, comercializate sub marca "Jovis Homemade Beauty". Nu mai este la început, deci hobby-ul ei este deja o mica afacere. Sa vedem cum a reusit.
  1. Ioana, spune-ne cateva cuvinte despre tine si despre ceea ce faci (ma refer la business-ul tau)

Numele meu este Ioana Matei, am 20 de ani si sunt studenta la Ecologia si protectia mediului. Am optimismul si dragostea de natura in sange iar atunci cand nu fac planuri marete de a schimba lumea din jurul meu sau nu visez cu ochii deschisi la calatorii pe tot Pamantul , ma ocup de productia de sapunuri naturale ce iau nastere din uleiuri vegetale, plante, argile si uleiuri esentiale, toate combinate cu grija printr-un procedeu ce are loc in intregime manual. Familia ma ajuta in toata aceasta activitate si lucram impreuna, astfel incat Jovis Homemade Beauty este o mica afacere de familie...de suflet
  1. De unde a pornit totul?
E simplu...din dorinta de a trai cat mai sanatos si de a oferi organismului meu doar produse naturale, atat alimente cat si cosmetice. Astfel, acum 2-3 ani m-am orientat catre cosmeticele organice, care insa imi depaseau cu mult bugetul, eu fiind eleva de liceu pe atunci. Dupa un timp am inceput sa caut alternative si am fost pur si simplu vrajita cand am descoperit cate produse cosmetice minunate se pot face acasa, din ingrediente naturale pe care ti le alegi (sau culegi:D) singur si le combini dupa pofta inimii si nevoile pielii. Am citit, am cautat, am invatat si experimentat mult, prietenii si familia s-au aratat foarte incantati de produsele preparate de mine si m-au indemnat sa ma extind si abia atunci s-a conturat in mintea mea „Jovis Homemade Beauty”. Ulterior am descoperit si „taramul” sapunurilor naturale realizate manual care m-a cucerit pe deplin si caruia m-am dedicat pana acum.
  1. Ce-ti place cel mai mult la business-ul tau?
Nu imi place, il iubesc! Asta pentru ca ma reprezinta 100%, e creatia mea, munca mea, ilustreaza perfect principiile dupa care traiesc si pe care incerc sa le impartasesc si altora. Este fascinant cate satisfactii poate sa imi aduca  tot ceea ce inseamna Jovis, un lucru pornit de la zero, crescut si ingrijit ca pe un copil, caruia i-am dedicat mult timp si energie, si este incredibil cu cata placere pot face toate astea in continuareJ Deci, ce imi place cel mai mult? Imi place „viata” unui produs...de la ideea care prinde contur in miez de noapte, selectarea ingredientelor, primele incercari, nerabdarea cu care astept sa il pot testa, crearea ambalajului si a imaginii online, expedierea lui catre clienti si, in cele din urma, parerile care nu intarzie sa vina, discutiile cu clientii, clienti din care unii deja mi-au devenit prieteni.
  1. Daca te-ai putea intoarce in timp si ai avea cunostintele de acum, ai schimba ceva in drumul tau spre “Jovis – Homemade Beauty”? 
Evolutia Jovis Homemade Beauty a avut loc incet dar sigur, cu pasi mici si cu eforturi mari, cu sacrificii si cu greseli, dar nu as schimba absolut nimic deoarece in aceasta perioada am invatat extrem de multe lucruri si odata cu Jovis am evoluat si eu. Ca oameni, suntem in continua schimbare asa ca este normal ca alaturi noi sa se schimbe si lucrurile pe care le creem...asa este si cu Jovis, creste si se transforma odata cu mine.
  1. Ce ti-ai propus pentru viitorul “Jovis – Homemade Beauty”?
In viitorul foarte apropiat urmeaza sa largim gama cu inca doua noi tipuri de produse, pe langa sapunurile solide si unturile vegetale deja existente, iar apoi pe termen mai lung vom continua extinderea astfel incat sa putem oferi clientilor nostri tot ceea ce au nevoie pentru o ingrijirea naturala. Insa tot sapunurile naturale vor ramane piatra de temelie si vor fi etalonul Jovis.
  1. Poti sa impartasesti cu noi 5 tips&tricks pe care le-ai da unei persoane gata sa inceapa un mic hobby/ afacere? (ceva ce tu ai descoperit si ai fi dispusa sa imparti cu altii; si nu neaparat legat de producerea sapunurilor, ci despre partea de business in general – marketing, promovare, etc…)
Pai in primul rand trebuie sa iti placa extrem de mult ceea ce faci, sa iti zbarnaie calcaiele de dragul activitatii tale, sa te culci cu o noua idee in gand si sa astepti cu nerabdare sa se faca ziua pentru a o pune in practica...cam atat de pasionat trebuie sa fii ca sa poti trece mai departe de prima piedica ce se va ivi, de a doua, a treia samd, deoarece, crede-ma, vor fi si multe piedici.
Apoi, lucru valabil in obsolut orice ai face, trebuie sa fii optimist, foarte optimist! Trebuie sa pornesti cu ganduri bune si inima deschisa de la premisa ca totul va iesi asa cum iti doresti, trebuie sa vizualizezi rezultatul, sa inchizi ochii si sa te vezi efectiv facand lucrul pe care ti-l doresti atat de mult, pe principiul „Doreste-ti suficient de mult si Universul va lucra pentru tine!”. Eu fac asta in mod involuntar in fiecare seara, inainte de culcare, si pana acuma Universul nu m-a dezamagit.
Este bine sa tintesti cat mai sus pe domeniul pe care ti l-ai ales, sa iti doresti lucuri mari, chiar daca momentan par imposibil de realizat. Pe masura ce va trece timpul iti vei da seama ca mijloacele apar cand si de unde te astepti mai putin. Dar cred ca asta tine tot de gandirea pozitiva. Poate ca insist prea mult pe acest aspect, insa optimismul si visele sunt cele care ma mentin pe mine in miscare si imi dau energia sa merg mai departe in fiecare zi. Oricate cunostinte de management/marketing ai avea, daca nu sunt insusite de atitudinea potrivita nu te vor ajuta mai deloc.
Revenind cu picioarele pe pamant, trebuie sa acorzi o importanta deosebita contactului cu clientii, mai precis, sa mentii permanent contactul cu ei, nu numai atunci cand cumpara ceva de la tine...aici se dovedesc a fi foarte utile retelele de socializare (Facebook, Twitter), un blog prin care sa ii tii permanent la curent cu activitatea ta, newsletter-ele etc.
Un alt aspect important este imaginea ta online. Se zice ca daca nu esti pe net nu existi, asa ca este imperios necesar sa ai grija in permanenta de imaginea online a afacerii tale, sa iti ilustrezi activitatea cu imagini de calitate, sa creezi o experienta placuta pentru potentialii clienti care viziteaza site-ul, sa vii intotdeauna cu ceva nou etc.


Iti multumesc pentru ca ne-ai adus mai aproape de tine raspunzand acestor intrebari.

Ca incheiere, poti sa ne spui unde te putem gasi:

Site/shop online: www.jovis-homemade-beauty.ro
Twitter: Joviska_J


Sursa foto: www.jovis-homemade-beauty.ro 
Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu